Waspak van De Ridder Cleaners geintroduceerd bij de OSB

ingevoerd op 12-02-2016

Vermindering werkbelasting door waspak met prismabril

Stel: als glazenwasser niet meer omhoogkijken bij het wassen en minder nek- en schouderbelasting bij gebruik van de wassteel. Kan dit? ‘Jazeker!’ zegt Fred de Ridder van De Ridder Cleaners in Hoorn. Hij heeft namelijk een methode ontwikkeld waardoor glazenwassers 50% minder werkbelasting ervaren. Hoe werkt dit? Lees het hieronder.

Introductie
Fred de Ridder (37) startte op jonge leeftijd als glazenwasser. Hij werkt nu 22 jaar in de glazenwassersbranche. ‘Eerst werkte ik op de zaterdagen bij een schoonmaakbedrijf om wat zakgeld te verdienen. Later (op mijn 21ste) ben ik voor mezelf begonnen,’ vertelt hij. Bij de start van zijn bedrijf had hij vooral particuliere klanten en werkte hij alleen. In de loop der jaren is de omslag gemaakt naar de zakelijke markt en nu heeft hij een aantal medewerkers in dienst. ‘Mijn huidige klantenbestand bestaat onder andere uit een grote supermarktketen, twee schildersbedrijven en aantal VvE’s en kantoorpanden.’ Ongeveer 12 jaar geleden maakte hij kennis met het telescoopsysteem in combinatie met demi water. ‘Ik was meteen verkocht. Na twee keer een karretje te hebben gehuurd heb ik zelf een systeem aangeschaft.’

Klachten
Na een aantal jaren gewerkt te hebben met het telescoopsysteem kreeg hij last van zijn schouder. Het begon met een stijve schouder, maar dit ontwikkelde zich in een paar jaar tot een pijnlijke schouder en uiteindelijk een slijmbeursontsteking. ‘Vanaf de eerste klachten heb ik ingezet op fysiotherapie en specifieke krachttraining om zo goed mogelijk mijn werk te kunnen blijven doen. Toen de pijn en stijfheid niet over gingen ben ik verder gaan zoeken. Acupunctuur, Tai Chi (houding), massage, pijnstillers, cortison injecties, volledige rust en dry needling hebben de revue gepasseerd. Maar het ging niet over. Uiteindelijk was de maat vol!’ legt hij uit.

Prisma voor preventie
Er moest in preventieve oplossingen gedacht worden (‘ook al ben ik de slijmbeursontsteking kwijtgeraakt dankzij fysiotherapie’). Mede, omdat zoveel collega-glazenwassers vergelijkbare klachten hebben. In de zoektocht naar oplossingen kwam hij in aanraking met de prisma bril. De Ridder: ‘Deze bril heeft twee prisma glazen: Als je recht naar voren kijkt, zie je wat er 90 graden boven je gebeurt. Zo voorkom je een stijve nek van het omhoog kijken. Je hebt even tijd nodig om te wennen aan deze andere manier van kijken en werken, maar dan is het een uitkomst!’ (zie foto)

Deze bril vormde het begin van zijn zoektocht naar het verbeteren van de fysieke belasting. ‘Nu hebben we een bril ontwikkeld die brede en hoge prismaglazen heeft, uitstekend geschikt voor gebruik bij het telescoopsysteem,’ vertelt de Ridder trots. ‘Om een oplossing te vinden voor het verlichten van het werken met de wassteel ben ik samen met een vriend gaan nadenken en uitproberen.’ Al snel kwamen ze op het idee om iets te maken dat schuin boven het hoofd moet hangen en tegelijkertijd de telescoopsteel ‘draagt’. Na veel speurwerk, nog meer uitproberen en prototypes maken was het Waspak geboren. ‘Om mijn idee te beschermen heb ik patent aangevraagd op de werkwijze van het Waspak,’ voegt de Ridder toe.

Het Waspak is een harnas gordel met op de rug een plaat. Op deze plaat is een buis bevestigd die over het hoofd naar voren is gebogen. Aan het uiteinde van de buis is een katrol bevestigd, die speciaal voor het Waspak is ontwikkeld. In de katrol zit een veer met een staalkabel. ‘Als men de staalkabel uittrekt en loslaat, schiet de kabel weer naar binnen in het katrol. Met een universele bevestiging verbindt men het katrol aan de telescoopsteel. Zo kun je ramen wassen met Waspak, telescoopsteel en één vinger in je neus,’ grapt de Ridder.

Aantoonbare vermindering werkbelasting
Toen het Waspak af was nam De Ridder contact op met OSB. ‘Zij verwezen mij door naar een ergonoom – Duco Molenaar – om te meten hoeveel belasting het scheelt ten opzichte van het wassen van ramen zonder Waspak.’ De conclusie is dat de belasting met ongeveer 50% afneemt, zowel op ‘lage’ (9 meter) als op grote (13,5 meter) hoogtes. De Ridder: ‘Iedereen die het Waspak aantrekt is verbaasd over hoe goed en fijn het Waspak werkt. Als je het Waspak combineert met de prisma bril heb je de grootste knelpunten in de fysieke belasting van de glazenwasser opgelost. Zelf werk ik nu een jaar met de combinatie en mijn schouder- en nekklachten zijn over!’

KADER
Duco Molenaar, ergonoom, heeft de resultaten van zijn onderzoek laten zien aan OSB. Op verzoek van OSB demonstreerde De Ridder vervolgens het Waspak inclusief de prisma bril. De reacties waren positief. De CE keuring zit erop en ook alle andere voorbereidingen zijn getroffen. Naar verwachting kan het Waspak deze maand, in januari 2016, verkocht worden. ‘In Engeland heeft iemand al interesse getoond. In Nederland heb ik al orders voor 52 Waspakken en ben ik in gesprek met een groothandel,’ aldus De Ridder.

Zelf heeft hij de ambitie om het Waspak als innovatief product in de glazenwasserij neer te zetten. Het kan veel klachten (en wellicht ziekteverzuim) voorkomen en/of verminderen. Het Waspak is simpel in gebruik en gebruiksvriendelijk. Het Waspak is goedgekeurd om als bruikbaar en veilig arbeidsmiddel worden ingezet. Het zal – na akkoord door ISZW – in de gewijzigde arbocatalogus opgenomen worden als ergonomisch hulpmiddel – Best Practice.

Voor verdere informatie en een introductiefilmpje zie: www.waspak.nl.

Waspak compleet1 Waspak compleet1
telescooplans telescooplans
Wasbril op Wasbril op
Waspak compleet Waspak compleet
Waspak compleet zijkant Waspak compleet zijkant